Bewegen is gezond! Maar waarom eigenlijk? Hoe en hoeveel zou je moeten bewegen? Er is online veel informatie te vinden over bewegen. Samen met Kenniscentrum Sport & Bewegen zochten wij voor je uit hoe het nou écht zit.

Wat is het effect van beweging op je lichaam, zowel fysiek als mentaal?

Bewegen en sporten is gezond. Maar waarom eigenlijk? Wat is het effect van beweging op je lichaam, zowel fysiek als mentaal? Wij leggen het uit!

Wat gebeurt er in je lichaam als je beweegt…
Er gebeurt van alles in je lichaam zodra je gaat bewegen. Een beweging wordt veroorzaakt doordat je spieren samentrekken. Hiervoor hebben spieren brandstof nodig. Deze brandstof, die voornamelijk uit voeding komt, wordt door je bloed naar je spieren gebracht. Om brandstof om te kunnen zetten in energie voor je spieren is zuurstof nodig. Je longen halen de zuurstof uit de lucht en geven dit af aan het bloed. Je hart pompt vervolgens het bloed door je lichaam naar je spieren. Hoe meer je beweegt, hoe meer zuurstof je spieren nodig hebben en hoe sneller je hart gaat kloppen om voldoende zuurstofrijk bloed naar je spieren te pompen. Bij het gebruiken van brandstof komt niet alleen energie vrij voor je spieren, er ontstaat ook warmte en daarom ga je zweten.

en waarom is bewegen goed voor je lijf?

  1. Door voldoende beweging worden je spieren goed in het oppikken van brandstof uit je bloed, hierdoor heb je minder kans op diabetes type 2.
  2. Daarnaast zet je door voldoende beweging je hart en bloedvaten aan het werk, waardoor ze sterker worden en dat verlaagt je kans op hart- en vaatziekten.
  3. Door inspanning neemt de doorbloeding van je hersenen toe en verbetert de werking van hormonen en andere stoffen in je brein. De verbeterde werking van je brein heeft een gunstige invloed op je stemming en zelfs op je cognitieve (verstandelijke) functies. Bewegen lijkt de kans op cognitieve beperkingen, waaronder dementie en Alzheimer, te verminderen.
  4. Bewegen verhoogt je weerstand en helpt om stress kwijt te raken. Bij matig intensief sporten of bewegen komen stoffen vrij die stressverlagend werken. Intensief bewegen bij chronische stress of een burn-out is geen goed idee, want dan sta je al stijf van de adrenaline en maak je nóg meer adrenaline aan waardoor je niet meer kunt herstellen.
  5. Sport je 4 tot 8 uur voor het slapen, dan slaap je sneller in en wordt je minder vaak wakker. Maar let op: korter dan 4 uur voor bedtijd intensief sporten heeft juist een negatief effect op je slaap.
  6. Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een betere energieverbranding en afname van vet rond de buikholte. Dit is vooral goed nieuws als je overgewicht of (pre)diabetes type 2 hebt. Door fysiek actief te zijn, verbetert je metabolisme en insulineresistentie.
  7. Beweging zorgt ervoor dat de zogenaamde gelukshormonen vrijkomen, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Voor veel mensen met een depressie heeft fysieke inspanning (wandelen of hardlopen in de buitenlucht, krachttraining of ontspanningsoefeningen) dan ook een positief effect.
  8. Door te sporten of te bewegen krijg je een betere conditie en sterkere longen. Wandelen, fietsen, tuinieren zijn daarbij prima vormen van beweging. Je hoeft daarvoor dus niet intensief te gaan sporten.
  9. Een belangrijke brandstof voor je spieren is vet. Daarom is voldoende bewegen belangrijk om overgewicht te voorkomen. Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op je gewicht.